Pierwszy raz kwas chlebowy robiłam w tamtym roku. Naczytałam się wiele dobrego o tym świetnym napoju i chciałam sama zacząć go robić, tym bardziej, że piekę własny chleb na zakwasie.
Nie będę tutaj opisywała jego składu, czy też właściwości, bo jeśli ktoś chce się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat,to w internecie znajdzie wszystko. Kwas robiłam kilka razy, używając zwykłych drożdży piekarniczych, bo taki miałam przepis. Fermentacja zachodziła w butelkach, w związku z czym czasami dochodziło do dość spektakularnych wybuchów podczas ich otwierania ;)
Niedawno w internecie natknęłam się na świetny filmik, gdzie autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować kwas, tyle że fermentację prowadzi przy użyciu drożdży piwowarskich w butli do fermentacji piwa/wina.
Smak takiego kwasu jest o wiele lepszy, bo
nie wyczuwa się drożdżowego posmaku. W butelkach nie ma również tyle odsadu, bo wszystko zostaje na dnie butli.
Filmik i cały przepis tam przedstawiony jest godny polecenia.
Muszę koniecznie rozejrzeć się za takimi drożdżami i aparaturą, tym bardziej, że często robię kwas.Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńTaką aparaturę można znaleźć w sklepach ogrodniczych. Również pozdrawiam :)
UsuńReniu koniecznie muszę skorzystać z tego przepisu,bo kiedyś dawno temu robiłam kwas,który niestety nadawał się do wylania:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJadziu ja zrobiłam z tego przepisu i wyszedł bardzo dobry, więc polecam :)
UsuńBardzo mnie zaciekawiłaś, coś tam słyszałam o tym kwasie, muszę poszukać więcej informacji i może spróbuję go zrobić :)
OdpowiedzUsuńZachęcam. Mój mąż lubi pić taki kwas, a to jest też dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.
UsuńTo bardzo dobry napój na upały. Podziwiam Cię za tę robotę, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZgadza się Iwonko :) Lubię próbować robić różne rzeczy :)
UsuńNigdy nie robiłam a to bardzo fajny napój:))))ptasze śliczny:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNajlepszy na upalne dni :)
UsuńMoja mama zawsze robiła kwas chlebowy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!:)
xxBasia
U mnie nigdy się kwasu nie robiło. Nie było takiej tradycji. Ja z kolei lubię eksperymentować w kuchni :)
UsuńO, proszę jaka produkcja:)) Zdobywasz coraz więcej nowych umiejętności!
OdpowiedzUsuńBuziaki:)
:) Przynajmniej na nudę nie mogę narzekać :)
UsuńBuziaki :)
Dodoałam sobie filmik do ulubionych :* Kiedyś robiłam kwa schelebowy :) Buziaki :*
OdpowiedzUsuńNo proszę, nie znam Cie jeszcze od tej strony :)
UsuńBuziaki :)
Nigdy nie próbowałam ani robić, ani pić...
OdpowiedzUsuńPewnie nie każdy lubi ten specyfik, ale spróbować warto :)
UsuńKiedyś zaryzykuję. :)
UsuńTrzymam Cię za słowo ;)
Usuńsuper porady :) na pewno z przyjemnościa skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTy to jesteś jednak perfekcyjna Pani domu :)
OdpowiedzUsuń:) Aguś to tylko pozory :) Zapewniam Cię, że do perfekcyjnej Pani Domu jeszcze mi sporo brakuje :)
UsuńNigdy nie piłam kwasu chlebowego,ale chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńPiłam kwas chlebowy robiony przez moją babcię, i nie przepadam za tym napojem, ale Twój na pewno jest pyszny.
OdpowiedzUsuń