sobota, 15 października 2016

202. Tegoroczne przetwory i afrykańskie kwiaty.

 W tym roku zrobiłam więcej przetworów niż w innych latach. 
Do standardowych buraczków z papryką i lecza doszły jeszcze powidła śliwkowe z czekoladą. 
Gdyby ktoś był zainteresowany, to przepis jest tutaj klik
 Wpis może i nieco opóźniony, ale ostatnią partię buraczków z własnego ogródka przerobiłam zaledwie tydzień temu.
Trochę zachodu z przetworami jest, ale późniejsza satysfakcja gwarantowana :) 











  Zaczęłam robić afrykańskie kwiaty z myślą o misiu.
Doszłam jednak do wniosku, że miś odpada, bo dzieci moje wybierają inne zabawki. Następnie był pomysł na torebkę, ale pewnie i tak pozostałabym wierna swojej lekko już znoszonej listonoszce :)

Teraz jest pomysł na podusię dla córci i chyba na tym już zostanie  :)






Pozdrawiam serdecznie :) 

41 komentarzy:

  1. Powidła od Ciebie - jeszcze nie otworzyłam, bo mi szkoda:))
    Też bym chciała umieć dziergać takie afrykańskie kwiaty!!! Zgłoszę się na lekcję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia no co Ty :) Zjadaj, jak Ci posmakują to dam Wam jeszcze :) Kwiatki się dzierga bardzo prosto. To kiedy się umawiamy na naukę przy kawusi?:)

      Usuń
  2. Tez robię powidła śliwkowe z czekoladą :-) kwiatki wychodzą Ci śliczne - ja trę wzór wykorzystałam na poszewce. Już widzę ze Twoja będzie śliczna i radosna :-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi Ciebie gościć w moich skromnych progach :) Pierwszy raz w tym roku robiłam takie śliwki, bo mi je szwagierka poleciła :)
      Właśnie po poszewce myślałam, tylko muszę nabyć taką okrągłą podusię. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Same wspaniałości! Piękne kwiatki! Miłej niedzieli! Pozdrawiam!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi się marzy żaba z afrykańskich kwiatów ;) Tylko wątpię czy podałam takiemu projektowi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam te żabki i też bardo mi się podobaja, a widziałaś pająka? Ten to dopiero fajny :)

      Usuń
  5. Afrykańskie kwiatki gdzieś już widziałam, ale Twoje są najpiękniejsze,kolory ślicznie dobrane i perfekcyjnie wykonane, poproszę o schemacik. Podziwiam Cię, że Przy dwójce dzieci tyle przetworów dałaś radę zrobić.Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko :) Schemacik znalazłam tutaj: http://szydelkowe-chwile.pl/wp-content/uploads/2014/06/african-flower.jpg
      Trochę się trzeba spinać, żeby wszystko ,,ogarnąć'', ale jak się tylko chce, to można sobie jakoś ten czas zorganizować. Również pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  6. No to zima nie będzie taka straszna:))))Bardzo jestem ciekawa tej podusi:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Anglii to ciężko o straszną zimę :))) Żeby chociaż troszkę śnigu było to będzie fajnie :)
      Również pozdraiwam :)

      Usuń
  7. Reniu, ty kusicielko! Powidła z czekoladą, toż to na pewno niebo w gębie. Już lecę po przepis. A kwiatki są piękne, podusia będzie pierwsza klasa.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Znajomym smakowało bardzo :) Mam nadzieję, że poducha będzie fajnie wyglądać. Trochę się obawiam zszywania, ale myślę że dam radę. Dziękuję :)

      Usuń
  8. To szalejemy podobnie:) Ty przetwory i szydełko, ja przetwory i igiełka. I też jakoś dużo tego wyszło:) Podusia będzie super
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Coś trzeba robić, coby człowiek w marazm nie popadł :D

      Mam nadzieję, że jak podusię skończę to i u mnie igiełka w ruch pójdzie.

      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  9. No to zima już nie straszna z takimi zapasami:) a co do kwiatuszków to są bardzo pięknie wykonane, już nie mogę się doczekać końcowej realizacji:)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) Staram się jak mogę, żeby swoje jedzenie robić. Raz, że zdrowsze, a dwa to mam satysfakcję, że zrobiłam, że się udało, że wypróbowałam jakiś przepis...

      Również pozdraiwam cieplutko :)

      Usuń
  10. Przetwory wygladaja bardzo apetycznie:))))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile wspaniałości! Przetwory na zimę to jest to. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przetworzy:) kwiat afrykański zapowiada się całkiem fajnie czekam na wersję ostateczną:) pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie buraczki też już w słoikach. I rzeczywiście to wielka satysfakcja takie własne przetwory, najlepiej jeszcze z własnego ogródka :)
    Ale jakie energetyczne kolorki w robótkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko buraczki miałam swoje, bo nie mam za dużo miejsca na inne warzywa. Takie przetwory ułatwiają życie, gdy się jest zabieganym :) Lubię takie kolorki dla dzieci :)

      Usuń
  14. Super kwiatuszki, w słonecznych kolorach :) Z domowych przetworów uwielbiam buraczki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      U mnie też buraczki schodzą najszybciej, bo i dzeciaki je bardzo lubią :)

      Usuń
  15. Ale mi narobiłaś smaku na te powidła :) A z kwiatuszki są tak wesołe i śliczne, że cokolwiek z nich powstanie będzie piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. przetwory sa super. ja tez lubie robic. tylko ten czas :(

    a kwiauchy super. bedzie cos wspanialego.

    OdpowiedzUsuń
  17. Oooo cudownie! Ja w tym roku z braku czasu i jednym delikwentem nieustannie prawie przy cycu ograniczyłam się tylko do soku malinowego, pomidorów i ogórków kiszonych :)
    Podziwiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, z takim maluszkiem, to nie łatwo coś dodatkowego zrobić, a i tak kilka rzeczy udało Ci się zrobić. Ja też maiłam w planach jeszcze ogórki, ale musiałabym je zamawiać w sklepie polskim, a na to za późno się zdecydowałam.
      Dziękuję Aguś :) Ja Ciebie tez podziwam za wiele rzeczy :)

      Usuń
  18. Uwielbiam leczo w słoikach, kiedy mam zabiegany dzień albo po prostu nie mam pomysłu na obiad, to zawsze czeka na mnie słoik ze smakami lata! Jeśli chodzi o buraczki to przymierzam się do wersji z imbirem.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z imbirem powiadasz, a to dla mnie nowość! Muszę poszperać w intenecie, bo ostatnio stałam się fanką imbiru :) No właśnie leczo jest fajne, bo wystarczy dodać trochę boczku czy kiełbaski i obiad z głowy!

      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Też uwielbiam leczo! piękny widok:P
    Jestem ciekawa podusi, kwiaty wyglądają ślicznie, bardzo ładne kolory:)
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)

      Podusia będzie okrągła i muszę się nauczuć jeszcze robić ,,półkwiatków'' :D


      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Nie jadłam powideł z czekoladą ciekawe połączenie. Podudzia będzie w pięknych kolorach.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomina znane śliwki w czekoladzie :) Tył też planuję w pomaranczowym kolorze :)

      Usuń
  21. Pyszności,ja też już skończyłam ostatnie przetwory. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń